Над 26 милиона куфара и сакове са били загубени или забравени

...
Над 26 милиона куфара и сакове са били загубени или забравени
Коментари Харесай

Рекорд на изгубен багаж по летищата - ето как да потърсим обезщетение

Над 26 милиона куфара и сакове са били изгубени или забравени по летищата в международен мащаб през предходната година.

2022 година е била най-лошият период за последното десетилетие във връзка с загубен или занимателен багаж на летищата. Това отчете директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова в предаването " България заран ". 

По думите ѝ има сериозен растеж на проблемите, свързани с пътническия багаж, като една от аргументите е увеличеният брой на пасажерите, а от друга страна - намаляването на личния състав по летищата. 

Спасова изясни, че, в случай че имаме загубен, занимателен или развален багаж, би трябвало да се спазват избрани периоди. Ако директно след кацане багажът ни не дойде, би трябвало да се попълни протокол за загубен или занимателен багаж. Това става на профилирани гишета, каквито има по всички летища в рамките на Европейски Съюз.  

" Там се разказва каква е чантата, куфарът, марка, по кое време е платен и надлежно данните, с цел да може багажът със идващ полет да дойде ", посочи Спасова. 

Ако багажът ни не бъде намерен в границите на 5 до 7 дни, би трябвало да се подаде недоволство до самата самолетна компания.  

В тези случаи, до момента в който чакат багажът да дойде, пасажерите имат право на разходи за артикули от първа нужда - козметика, долни дрехи и други. Важно е обаче да се пази касовата записка, а има и някои артикули, които от фирмите не признават като артикули от първа нужда.  

" Съветваме потребителите постоянно да ревизират на уеб страницата на самолетната компания дали няма специфични правила ", добави Спасова.  

Ако изминат 21 дни от датата на кацане и още веднъж багажът ни не е открит, той минава в рубрика загубен. Тогава стартира нова процедура с попълването на нов формуляр, с който се претендира обезщетение.  

" Около 1600 евро е оптималната сума за изгубен багаж, само че всичко зависи от съответния случай. Моят съвет е, в случай че носите нещо скъпо в куфара си, да извършите застраховка, тъй като може мъчно да се покрие цената му ", разясни Спасова и добави, че е целесъобразно в багажа да не оставяме скъпи движимости, като да вземем за пример преносим компютър.  

" В множеството случаи е конкретизирано, че такива движимости не могат да се транспортират и по тази причина самолетните компании не изплащат обезщетение за тях ", означи Соня Спасова. 

Когато багажът ни е развален, се попълня протокол, към който е хубаво да има и фотография на развалената част. Важно е обаче това да стане преди овакантяване на летището, предизвести тя.  

За кацане на друго летище задължението на самолетната компания е да транспорти пасажерите до мястото, до което са закупили билет.  

" Ако пасажер дойде в крайната точка с повече от три часа закъснение и повода за това е в самолетната компания, той може да изиска отплата, която зависи от дължината на полета ", съобщи Спасова.  

Най-често в границите на Европейски Съюз сумата доближава към 250 евро. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР